Trend for biostimulerende hudbehandlinger

Markedet etterspør nå estetiske hudbehandlinger som gir mer naturlige resultater. En tydelig trend er biostimulerende fillerbehandlinger, der målet er å stimulere hudens egen evne til å produsere kollagen.

Behandlingene utføres med nåler for å frakte virkestoffet ned til hudlaget der det gir effekt. Det er, i hermetegn, en naturlig prosess, da det er hudens eget kollagen som aktiveres. Linjer og rynker reduseres, huden får et mer vitalt utseende og masse glød. 

– De ulike biostimulerende behandlingene som er på markedet i dag har forskjellige virkestoffer, men alle stimulerer hudens egen produksjon av kollagen og elastin. Hvilken type behandling som er rett for hver enkelt kunde avhenger av hudkvaliteten, og hvilke mål og ønsker man har for behandlingen, forklarer Yvonne Rouppert (bildet).

Hun er eier og daglig leder av den medisinske hudklinikken Frøken Dings i Bergen. 

Hvem egner denne typen fillerbehandlinger seg for?

– I hovedsak kvinner fra 40 år og oppover, som opplever at huden har blitt slapp med fine linjer og rynker. Gjerne også dem som opplever at huden er tørr og mangler spenst og glød. 

Kvinner som har kommet i overgangsalderen får en naturlig nedgang i produksjonen av kollagen når østrogennivået i kroppen synker, så dette er et effektivt middel for å hjelpe huden med å holde seg spenstig og hydrert, og for å forebygge rask aldring av huden. 

Men biostimulerende fillerbehandlinger er ingen kvikk-fix.

– Behandlingene stimulerer kroppens kollagenproduksjon, som i sin tur bidrar til å stramme opp ansiktskonturer og forbedre eller glatte ut hud med dype linjer og statiske rynker, samt gi tilbake naturlig tapt volum. Prosessen skjer på hudens egne premisser, og krever vanligvis to til fire behandlinger med cirka en måneds mellomrom, forklarer Yvonne Rouppert.

Hva er forskjellen på en biostimulerende fillerbehandling og en vanlig fillerbehandling? 

– Tradisjonelle volumskapende fillere, som Restylane, består av stabilisert hyaluronsyre svært lik kroppens egen. Den blir liggende som et lag i huden, og gir volum og fukt i en periode på seks til tolv måneder. Man får øyeblikkelig effekt av en volumbehandling med denne typen fillere. 

Effekten av en biostimulerende fillerbehandling sees først etter at det har gått flere uker, gjerne opp til flere måneder, og den vedvarer lenge etter avsluttet behandlingsløp. 

En tradisjonell fillerbehandling med hyaluronsyre kan dessuten fjernes igjen umiddelbart. Effekten av en biostimulerende fillerbehandling kan ikke fjernes, da det er huden selv som har skapt volumøkningen basert på egen kollagen- og elastinproduksjon.

– Noen kan ha god effekt i flere år etter avsluttet behandling, avhengig av hvilken type biostimulerende fillerbehandling man har valgt. Vi anbefaler å vedlikeholde med en til to behandlinger i året, sier Yvonne Rouppert fra Frøken Dings.

Profhilo er en av flere biostimulerende fillerbehandlinger basert på hyaluronsyre.
Sculptra er basert på poly-L-melkesyre (PLLA). Det finnes også flere typer virkestoffer og behandlinger.