Skjønn med kokos

Nærende, beskyttende, rensende – ja, kanskje også slankende. Er kokosnøttolje naturens mest allsidige skjønnhetsmiddel?

Kokosnøttoljen har antibakterielle egenskaper, og er dessuten rik på E-vitamin i tillegg til andre fettløselige vitaminer. Så den er et sunt og nyttig kosttilskudd.

– Kokosnøttolje har blitt et trendprodukt i USA, og gjør godt for både kroppen og hjernen.

Blant annet inneholder den mye laurinsyre, en mellomlang fettsyre som dreper bakterier, virus og sopp, og som også finnes i brystmelk. Disse mellomlange fettsyrene hjelper deg også til å gå ned i vekt, sier Joy Reese til KOSMETIKK.

Hun står bak  Skinny Coconut Oil, et produkt som utvinnes helt uten bruk av varme, og som er det nærmeste du kommer rå kokosnøtt. 

Reese bruker oljen som ansiktskrem, bodylotion, hårkur – ja, til og med som deodorant. Når hun drikker kaffe, putter hun en teskje kokosnøttolje i den. Det gjør kaffen både søtere og mer næringsrik.

Kokosnøttolje består av 90 prosent mettet fett, og ble tidligere ansett for å være usunt.

Ny forskning viser imidlertid at denne typen mettet fett – som inneholder korte eller mellomlange fettsyrer – er sunnere enn tidligere antatt, og fordøyes på en annen måte enn mettet fett fra kjøtt.

Mange mener at kokosnøttolje faktisk virker fettforbrennende og slankende. Men inntaket bør uansett begrenses til noen få spiseskjeer daglig.

Foto: iStock
Foto: iStock

En fascinerende måte å bruke kokosnøttolje på, er «oil pulling». Dette er en tradisjonell type munnrens, som går ut på å rense munnhulen for bakterier og giftstoffer som ellers ville blitt tatt opp i kroppen.

Gwyneth Paltrow og Shailene Woodley er blant stjernene som sverger til «oil pulling», som mange mener også gir hvitere tenner.

– Du tar en spiseskje kokosnøttolje i munnen, og lar den smelte. Så skyller du munnen på samme måte som når du bruker munnvann. Dette gjør du på tom mage, i opptil 20 minutter daglig, for å fjerne urenheter og rense opp.

Etterhvert som du skyller, dobler oljen seg i mengde, da den tar opp spytt og avfallsstoffer fra munnhulen. Når du har holdt på i rundt 20 minutter, spytter du den ut i toalettet, forklarer Joy Reese.

Kokosnøttoljen du bruker, bør være kaldpresset. Den produseres ved å presse olje fra ferske kokosnøtter, uten bruk av kjemikalier eller høy varme.

Den er fast i formen ved vanlig romtemperatur, men blir klar og flytende når temperaturen kryper over 25 grader.

Foto: iStock
Foto: iStock

Silje Austnes ved Beth’s Medispa i Oslo, forteller på bloggen sin at hun bruker økologisk kaldpresset kokosnøttolje i smoothies og diverse matretter. Hun steker all maten sin i den, og spiser minst en spiseskje rett fra krukken hver dag.

I tillegg bruker hun oljen i nyvasket hår for glans og beskyttelse – håret blir silkemykt. Og hun smører jevnlig inn kroppen for å få myk og glødende hud.

– Kokosoljen beskytter huden mot frie radikaler og kan redusere tap av elastitet i huden. Den er faktisk også populær som solkrem i noen land. Den sies å øke hårveksten, og i tillegg kan den reparere tørt og skadet hår, skriver hun.

Kokosnøttolje er også en vanlig ingrediens i hud- og hårpleieprodukter, der den mykgjør og gir fuktighet. Mange sjampoer og dusjgeléer inneholder dessuten milde såpestoffer som er basert på kokos.