Smart soling

Nå har endelig sommervarmen kommet. Nyt solen, men spar ikke på solkremen! Brukes den riktig, gir den god beskyttelse.

– Norge ligger stadig i verdenstoppen når det gjelder statistikker for hudkreft. Folk flest smører på for lite solkrem, og får derfor ikke nok beskyttelse. Bruker du for lite, spiller faktoren på tuben liten rolle. Om den er høy eller lav, får du uansett en beskyttelse tilsvarende faktor fem, sier fagsjef ved Aco Hud Norge, Ingrid Fallet.

Solkremen må trekke godt inn før du tar på klær eller legger deg på håndkleet, ellers vil mye av beskyttelsen sitte igjen i tøyet.

– Det skal være et tykt lag med krem, bruk minst en krummet håndfull når du smører hele kroppen. For barn gjelder en krummet barnehåndfull. Er det en familie som skal på ferie, må de ta med mer enn én flaske solkrem. De store familiepakningene kan med fordel anbefales, sier hun.

Jo høyere faktor, jo mer solfilter inneholder kremen. Og filterstoffene er kjent for å belaste miljøet. Ulikt mange bransjefolk, som anbefaler faktor 50 nærmest året rundt, mener Ingrid Fallet at man kommer langt med faktor 15 i Norge.

– Faktor 50 gir bare fem prosent mer beskyttelse enn faktor 15, så det er ikke mye å hente på å bruke kremer med ekstra høyt innhold av filter. Da er det bedre å ha på mer klær og være mer i skyggen. Så kan du øke til høyere faktor når du drar til Syden, råder hun.

Tan Boosting Sun Lotion fra Cosmica.
Tan Boosting Sun Lotion fra Cosmica.

«Tanning» er et stikkord for flere av sesongens solkremnyheter i apotek. Vichy kommer med to Tan Optimizing-produkter som skal gi rask utvikling av den gylne fargen, og understreker at det ikke dreier seg om selvbruning. Cosmica lanserer på sin side en Tan Boosting Lotion med ekstrakt av grønne erter.

– Dette er veldig i tiden, sier hun.

– Gir solspray like god beskyttelse som solkrem?

– Solspray gir beskyttelse i henhold til faktoren som står på pakken, såfremt den brukes riktig. Man må spraye og smøre utover, spraye og smøre utover. Sprayen må påføres to ganger, sier Ingrid Fallet fra Aco Hud Norge.

Summer Oil Body & Hair fra Decléor inneholder nærende monoï planteolje.
Summer Oil Body & Hair fra Decléor inneholder nærende monoï planteolje.