Giftige fluorstoffer funnet i kosmetikk

En studie fra USA viser at det forekommer giftige fluorstoffer kalt PFAS i mange kjente sminkeprodukter. Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) skriver i en ny uttalelse at det dreier seg om sporstoffer.

PFAS er stoffer som blant annet er vann-, flekk- og fettavvisende. De brukes i en rekke ulike sammenhenger, og kan blant annet øke risikoen for kreft, skade leveren, gi forstyrrede kolesterolnivåer og redusert fertilitet.

Studien viser at svært få produsenter velger å merke produktene sine med det giftige innholdet. Av 29 produkter med fluorstoffer, fant man at 28 ikke var merket, ifølge forskerne.

Blant produktene som inneholdt mest fluor, var vannfaste maskaraer, leppestifter og foundations. Det var produkter fra kjente merker som L’Oréal, Clinique, Maybelline, Nars og Estée Lauder.

PFAS forekommer særlig i vannfaste eller long-lasting produkter som er ekstra holdbare på huden.

Trygge produkter
Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) uttaler at de er godt kjent med studien, som først ble publisert i Journal of Environmental Science and Technology Letters. KLF mener at de oppdagede fluornivåene er så små at de må anses som sporstoffer som naturlig forekommer i miljøet, eller som et resultat av produksjonsprosessen.
 
KLF påpeker at kosmetikkindustrien og regelverket som regulerer bransjen i Norge og Europa stiller strenge krav til produktenes sikkerhet.

Alle produkter skal være dokumentert trygge før de kan selges på markedet. Med hensyn til forbrukeropplysning, skal alle ingredienser som brukes være oppgitt på ingredienslisten.
 
– Industrien holder ikke tilbake noen informasjon om PFAS på produktene. Dersom PFAS er tilsatt som en ingrediens vil det fremgå av ingredienslisten. Oftest vil det være slik at PFAS ikke er tilsatt med hensikt, men kan finnes som sporstoffer. Da er det heller ikke krav om merking av disse sporstoffene, sier adm.dir. i KLF, Finn Rasmussen, i en kommentar.

Foto: Pexels