Visste du at UVA-beskyttelse ble påbudt gjennom EU så sent som i 2007? Det forteller fagsjef ved Aco Hud Norge, Ingrid Fallet.
Aco har over 40 års erfaring og står bak Cosmica, som er ledende i apotek på solkrem.
– UVB øker melaninproduksjonen mens UVA farger melaninet brunt. De samarbeider på en måte. Resultatet blir en vakker brunfarge, men solen gir også mindre hyggelige virkninger på sikt, sier Ingrid Fallet.
Solen kan for eksempel føre til:
- Ujevnt pigment
- Tykkere og mer læraktig hud
- Slappere og mindre elastisk hud
- DNA-skader
- Hudkreft
27 forskjellige solfiltre er tillatt i EU, både kjemiske og fysiske. Octocrylene har man nå funnet ut er allergifremkallende, og bruken fases ut.
– Mange tror at man kan gå opp i faktor og smøre på mindre solkrem, men det stemmer ikke. Faktor 50 og faktor 15 smørt tynt gir like dårlig beskyttelse, sier Ingrid Fallet, som anbefaler å bruke lavere faktorer hjemme og høyere i Syden.
Ingrid Fallet mener det er lurt å kjøpe Big Pack – det er en trend nå med store pakker som varer hele ferien og gir mer solkrem for pengene.
– For å få den beskyttelsen som står på pakken, er det viktig å smøre på tilstrekkelig med solkrem.
Her er flere gode soltips:
Soleksem eller solallergi er en allergisk reaksjon mot selve solstrålene, og da særlig UVA-strålene. Lys og sensitiv hud er ekstra utsatt. Bygg opp pigmentene gradvis. Sol deg litt om gangen og bygg opp din egen beskyttelse. Velg i tillegg solkrem med ekstra høy UVA-beskyttelse.
Husk at cirka 50 prosent av solstrålene er i skyggen. Siden solen reflekteres, kan man bli brent selv om man eksempelvis beskyttes av en parasoll.
Solens intensitet øker med 10 prosent per 1000 meter. Som en tommelfingerregel bør man derfor gå opp 10 i faktor for hver 1000 meter når man beveger seg i høyden.
Etter en lang dag i solen er det lurt å vaske av seg solkrem. Dusjolje er et bra tips, for fett løser fett, og solfiltrene er oljete i konsistensen.