Anti-pollution hudpleie

Anti-pollution er en ny og voksende kategori innen hudpleie. Produktene er laget for å beskytte huden mot eksos og smog. Men hvordan virker de?

Kategorien begynte å røre på seg for noen år siden, med produkter som Dior One Essential og Chanel UV Essentiel, men har vokst betydelig i det siste, med flere nye lanseringer.

Hydra Floral Anti-Pollution Hydrating serie fra Decléor.
Hydra Floral Anti-Pollution Hydrating serie fra Decléor.

Blant annet har Annemarie Börlind, Decléor, Helena Rubinstein, Elizabeth Arden Prevage, Clarins og REN kommet med anti-pollution hudpleie.

Som så mye annet, kommer også denne skjønnhetstrenden fra Asia, nærmere bestemt Kina, der luftforurensning lenge har vært et stort problem. Og det finnes studier som indikerer at røyk, støv og avgasser ikke bare elder huden over tid, men også gir umiddelbare skader.

Dette gjelder særlig røyk og svevestøv eller byluftpartikler (også kalt «particulate matter» eller PM).

Prevage City Smart fra Elizabeth Arden.
Prevage City Smart fra Elizabeth Arden.

Svevestøv i byluft består av forbrenningspartikler og mineralpartikler med svært forskjellige størrelser og kjemiske egenskaper. Det er en type luftforurensning man vanligvis ser i store verdensbyer som New York, Los Angeles, Beijing, Mumbai og Paris, men som angår og bekymrer stadig flere.

Luftforurensning skaper frie radikaler, oksidativt stress, hyperpigmentering og inflammasjon i huden. Kollagenet brytes ned og DNA-et skades, noe som på sikt kan forårsake både aldringstegn og hudkreft.

De aktive ingrediensene i «anti-pollution» produkter er derfor antioksidanter og andre virkestoffer som styrker hudbarrieren og demper inflammasjon. Milde og effektive renseprodukter som fjerner urenheter hører også med til kategorien.