Solkrem som er «sea safe»

«Sea safe», «ocean safe» og «reef safe» er betegnelser som nå stadig oftere er å se på solkremtuber.

Det anslås at 25 000 tonn solfilter skylles ut i havet hvert år, og man prøver å redusere skadene på havmiljøet ved å bruke virkestoffer som i mindre grad tas opp av vannorganismer.

– Korallrevene blekes og blir hvite når de dør, og man tror at denne blekingen kan skyldes noen kjemiske solfiltre. Det er mye snakk om dette i USA for tiden, og man selger ikke annet enn sinkbaserte solkremer i noen delstater, forteller Boldijarre Koronczay, som er president for det økologiske hudpleiemerket Éminence.

For eksempel er oxybenzone et kjemisk solfilter som mange nå vil unngå.

Boldijarre Koronczay er president for det økologiske hudpleiemerket Éminence.

– Mange produsenter har nå begynt å reformulere solkremene sine, og sinkoksid stikker seg frem som en særlig etterspurt ingrediens, da den er «reef safe». I Hawaii er det ikke lenger lov å selge solkrem med kjemiske filtre, og man snakker også nå i Florida om å innføre et forbud, sier Boldijarre Koronczay til KOSMETIKK.

Men det er ikke alle kjemiske solfiltre som har negativ effekt på korallrevene?

– Nei, og forskningen er heller ikke entydig. Vi vet jo at havene blir varmere og surere på grunn av klimaendringer og forurensning. Å skylde alt på solkrem er urettferdig, det er min personlige mening. Men det kan helt klart være en medvirkende faktor.

Det finnes også andre fordeler med å benytte sinkoksid i solkrem.

– Fysiske filtre som sinkoksid og titandioksid, fungerer som en «discokule» og reflekterer lyset bort fra huden. Den bevares dermed kjølig og får i tillegg puste.

Kjemiske filtre absorberer lyset, og gjør det om til varme.

– Huden blir da mer opphetet, svett og blank. I tillegg vil solbeskyttelsen gradvis fade bort, og slutte å virke etter rundt to timer hvis du bruker solkremer med kjemiske filtre. Med fysiske filtre vil du derimot få effekt så lenge filtrene finnes på huden, forklarer Boldijarre Koronczay.

Foto: Pexels