Kategoriarkiv: Sol

Solkrem som er «sea safe»

«Sea safe», «ocean safe» og «reef safe» er betegnelser som nå stadig oftere er å se på solkremtuber.

Det anslås at 25 000 tonn solfilter skylles ut i havet hvert år, og man prøver å redusere skadene på havmiljøet ved å bruke virkestoffer som i mindre grad tas opp av vannorganismer.

– Korallrevene blekes og blir hvite når de dør, og man tror at denne blekingen kan skyldes noen kjemiske solfiltre. Det er mye snakk om dette i USA for tiden, og man selger ikke annet enn sinkbaserte solkremer i noen delstater, forteller Boldijarre Koronczay, som er president for det økologiske hudpleiemerket Éminence.

For eksempel er oxybenzone et kjemisk solfilter som mange nå vil unngå.

Boldijarre Koronczay er president for det økologiske hudpleiemerket Éminence.

– Mange produsenter har nå begynt å reformulere solkremene sine, og sinkoksid stikker seg frem som en særlig etterspurt ingrediens, da den er «reef safe». I Hawaii er det ikke lenger lov å selge solkrem med kjemiske filtre, og man snakker også nå i Florida om å innføre et forbud, sier Boldijarre Koronczay til KOSMETIKK.

Men det er ikke alle kjemiske solfiltre som har negativ effekt på korallrevene?

– Nei, og forskningen er heller ikke entydig. Vi vet jo at havene blir varmere og surere på grunn av klimaendringer og forurensning. Å skylde alt på solkrem er urettferdig, det er min personlige mening. Men det kan helt klart være en medvirkende faktor.

Det finnes også andre fordeler med å benytte sinkoksid i solkrem.

– Fysiske filtre som sinkoksid og titandioksid, fungerer som en «discokule» og reflekterer lyset bort fra huden. Den bevares dermed kjølig og får i tillegg puste.

Kjemiske filtre absorberer lyset, og gjør det om til varme.

– Huden blir da mer opphetet, svett og blank. I tillegg vil solbeskyttelsen gradvis fade bort, og slutte å virke etter rundt to timer hvis du bruker solkremer med kjemiske filtre. Med fysiske filtre vil du derimot få effekt så lenge filtrene finnes på huden, forklarer Boldijarre Koronczay.

Foto: Pexels

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Miljøvennlig solpleie

Visste du at ingrediensene i solkrem påvirker miljøet og livet i havet? Mange tusen tonn med solkrem vaskes ut i verdenshavene hvert år, og korallrevene trues av solkrem-indusert bleking.

Biotherm har brukt sju år og rundt 200 forsøk på å utvikle årets solkremnyhet, WaterLover Sun Milk. Den gir den samme gode følelsen som andre Biotherm-solkremer, og finnes med SPF 15, 30 og 50.

WaterLover Sun Milk har miljøtestede solfiltre og en biologisk nedbrytbar formulering som skal skåne organismene i havet. I tillegg har den en mer miljøvennlig plastemballasje, og siden emballasjen også er tynnere og lettere, brukes det totalt sett mindre av den.

WaterLover markedsføres som den første miljøbevisste solpleieserien, og følger opp det omfattende WaterLovers-programmet som Biotherm har vært engasjert i siden 2012.

I tillegg til å finansiere kampanjer for havet, har de arbeidet for å redusere påvirkningen fra «rinse-off» produkter på det marine miljøet.

WaterLover Sun Milk inneholder en ny og mer miljøvennlig kombinasjon av kjemiske solfiltre, og i tillegg er selve krembasen mer nedbrytbar.

Biotherm har også valgt å utelate det mineralske filteret titandioksid, som de mener skader livet i havet i nanoform. Titandioksid er ellers kjent for å være lite brukervennlig, da det gir tykke konsistenser og lager hvite «striper» på huden.

WaterLover Sun Milk markedsføres for ansikt og kropp, voksne og barn, og blir dermed en totalløsning som passer hele familien. Den er også egnet for sensitiv hud.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Kampanje for føflekker

Har du solt deg mye i sommer?

I mer enn 10 år har Anthelios jobbet for å skape bevissthet rundt risikoene som forbindes med soleksponering. Solkremmerket har i samarbeid med IPSOS gjennomført en studie basert på vaner og holdninger til soleksponering i 34 land. 500 respondenter har deltatt fra Norge.

Konklusjonen er at nordmenn er veldig bevisste på hva som bør gjøres for å unngå solens skadelige effekter – men at vi ikke er så veldig flinke til å gjennomføre det i praksis!

Vi nyter solen:

Hele 93% av de norske respondentene sier at solen gir dem mer energi (undersøkelsens gjennomsnitt er på 86%) og at en solbrun hud gjør at man ser sunnere ut (83% i Norge mot 67% i gjennomsnitt).

Men vi beskytter oss ikke godt nok:

Vi er mindre gode på å søke tilflukt i skyggen, bruke beskyttende tøy, hatt, solbriller og så videre. Kun 15% (mot 18% i gjennomsnitt) beskytter seg mot solen året rundt.

Vi vet det godt:

84% vet at soleksponering utgjør en risiko og at det er en sammenheng mellom våre solvaner og hudens aldring. Vi vet også at vi må holde et øye med antall og størrelse på føflekker. Likevel er vi verken gode på å sjekke føflekker selv eller la profesjonelle se på dem.

Med SKINCHECKER-kampanjen som La Roche-Posay har lansert, kan du lære ABCDE-metoden. Hver bokstav står for et aspekt ved føflekker som du tidlig kan se og være oppmerksom på.

Foto: Pexels

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Gode råd om solkrem

Visste du at UVA-beskyttelse ble påbudt gjennom EU så sent som i 2007? Det forteller fagsjef ved Aco Hud Norge, Ingrid Fallet.

Aco har over 40 års erfaring og står bak Cosmica, som er ledende i apotek på solkrem.

– UVB øker melaninproduksjonen mens UVA farger melaninet brunt.  De samarbeider på en måte. Resultatet blir en vakker brunfarge, men solen gir også mindre hyggelige virkninger på sikt, sier Ingrid Fallet.

Solen kan for eksempel føre til:

  • Ujevnt pigment
  • Tykkere og mer læraktig hud
  • Slappere og mindre elastisk hud
  • DNA-skader
  • Hudkreft

27 forskjellige solfiltre er tillatt i EU, både kjemiske og fysiske. Octocrylene har man nå funnet ut er allergifremkallende, og bruken fases ut.

– Mange tror at man kan gå opp i faktor og smøre på mindre solkrem, men det stemmer ikke. Faktor 50 og faktor 15 smørt tynt gir like dårlig beskyttelse, sier Ingrid Fallet, som anbefaler å bruke lavere faktorer hjemme og høyere i Syden.

Ingrid Fallet mener det er lurt å kjøpe Big Pack – det er en trend nå med store pakker som varer hele ferien og gir mer solkrem for pengene.

– For å få den beskyttelsen som står på pakken, er det viktig å smøre på tilstrekkelig med solkrem.

Big Pack er en trend, for det er viktig å smøre på tilstrekkelig med solkrem! Cosmica inkluderer nå et Triple Moist Complex som gir ekstra mye fuktighet til huden.
Big Pack er en trend, for det er viktig å smøre på tilstrekkelig med solkrem! Cosmica inkluderer nå et Triple Moist Complex som gir ekstra mye fuktighet til huden.

Her er flere gode soltips:

Soleksem eller solallergi er en allergisk reaksjon mot selve solstrålene, og da særlig UVA-strålene. Lys og sensitiv hud er ekstra utsatt. Bygg opp pigmentene gradvis. Sol deg litt om gangen og bygg opp din egen beskyttelse. Velg i tillegg solkrem med ekstra høy UVA-beskyttelse.

Husk at cirka 50 prosent av solstrålene er i skyggen. Siden solen reflekteres, kan man bli brent selv om man eksempelvis beskyttes av en parasoll.

Solens intensitet øker med 10 prosent per 1000 meter. Som en tommelfingerregel bør man derfor gå opp 10 i faktor for hver 1000 meter når man beveger seg i høyden.

Etter en lang dag i solen er det lurt å vaske av seg solkrem. Dusjolje er et bra tips, for fett løser fett, og solfiltrene er oljete i konsistensen.

Du kan lese mer om solkrem, Cosmica og Ingrid Fallet HER.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Smart soling

Aroma_Sun_Expert_model

Nå har endelig sommervarmen kommet. Nyt solen, men spar ikke på solkremen! Brukes den riktig, gir den god beskyttelse.

– Norge ligger stadig i verdenstoppen når det gjelder statistikker for hudkreft. Folk flest smører på for lite solkrem, og får derfor ikke nok beskyttelse. Bruker du for lite, spiller faktoren på tuben liten rolle. Om den er høy eller lav, får du uansett en beskyttelse tilsvarende faktor fem, sier fagsjef ved Aco Hud Norge, Ingrid Fallet.

Solkremen må trekke godt inn før du tar på klær eller legger deg på håndkleet, ellers vil mye av beskyttelsen sitte igjen i tøyet.

– Det skal være et tykt lag med krem, bruk minst en krummet håndfull når du smører hele kroppen. For barn gjelder en krummet barnehåndfull. Er det en familie som skal på ferie, må de ta med mer enn én flaske solkrem. De store familiepakningene kan med fordel anbefales, sier hun.

Jo høyere faktor, jo mer solfilter inneholder kremen. Og filterstoffene er kjent for å belaste miljøet. Ulikt mange bransjefolk, som anbefaler faktor 50 nærmest året rundt, mener Ingrid Fallet at man kommer langt med faktor 15 i Norge.

– Faktor 50 gir bare fem prosent mer beskyttelse enn faktor 15, så det er ikke mye å hente på å bruke kremer med ekstra høyt innhold av filter. Da er det bedre å ha på mer klær og være mer i skyggen. Så kan du øke til høyere faktor når du drar til Syden, råder hun.

Tan Boosting Sun Lotion fra Cosmica.
Tan Boosting Sun Lotion fra Cosmica.

«Tanning» er et stikkord for flere av sesongens solkremnyheter i apotek. Vichy kommer med to Tan Optimizing-produkter som skal gi rask utvikling av den gylne fargen, og understreker at det ikke dreier seg om selvbruning. Cosmica lanserer på sin side en Tan Boosting Lotion med ekstrakt av grønne erter.

– Dette er veldig i tiden, sier hun.

– Gir solspray like god beskyttelse som solkrem?

– Solspray gir beskyttelse i henhold til faktoren som står på pakken, såfremt den brukes riktig. Man må spraye og smøre utover, spraye og smøre utover. Sprayen må påføres to ganger, sier Ingrid Fallet fra Aco Hud Norge.

 

Summer Oil Body & Hair fra Decléor inneholder nærende monoï planteolje.
Summer Oil Body & Hair fra Decléor inneholder nærende monoï planteolje.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail